צוואה הינה מסמך משפטי בו אדם בחייו קובע מי יירש את נכסיו לאחר לכתו לבית עולמו.

קיימות ארבע סוגי צוואות והמצווה יכול לבחור באחת מן הצוואות המנויות בחוק. בחוק ובהלכה קיימים מבחנים לכל סוג של צוואה ולפיכך הדרך הנכונה להבטיח כי צוואתו של אדם תקוים בהתאם לרצונותיו היא להגיע לייעוץ משפטי אצל עו"ד ולבצע את התהליך בליווי מלא.

צוואה בכתב יד

צוואה בכתב יד חייבת להיות בכתב ידו של המצווה עצמו ועליה לכלול את חתימתו ותאריך עריכתה.

 

צוואה בעדים

צוואה בעדים הינו מסמך בכתב הנערך בהתאם לבקשותיו ורצונותיו של המצווה ובפני שני עדים מעל גיל 18 וכשירים מבחינה משפטית. העדים צריכים לראות ולשמוע מהמצווה כי הכתוב בצוואה אכן מבטא את רצונותיו של המצווה, לאחר מכן המצווה חותם על הצוואה בפניהם ולבסוף גם העדים חותמים על הצוואה כעדים שהצוואה נחתמה על ידי המצווה בפניהם. כמובן שעל המסמך לכלול תאריך ופרטים אישיים של המצווה ושל העדים.

 

צוואה בפני רשות

בצוואה בפני רשות צריך להגיע המצווה בעצמו אל הרשות המוסמכת (יפורט להלן) ולהגיש את צוואתו בכתב לידי הרשות, לחילופין יכול המצווה להגיד לרשות בעל פה את צוואתו.

לאחר מכן על המצווה להצהיר בפני הרשות כי זוהי צוואתו, אז ניתן אישור הרשות לצוואה.

הרשויות המוסמכות לעניין זה הן: שופט או רשם בית המשפט, חבר בית דין דתי, הרשם לענייני ירושה או נוטריון. תשומת לב כי צוואה זו כרוכה בתשלום אגרה.

 

צוואה בעל פה  – צוואת שכיב מרע

צוואה בעל פה היא צוואה של אדם הנוטה למות ואין לו האפשרות לערוך צוואה לפי אחת מן החלופות המפורטות לעיל. הצוואה צריך שתעשה על ידי המצווה בלבד ומול שני עדים – על העדים לרשום את הצוואה במסמך כתוב, הכולל תאריך ולהפקידה אצל הרשם לענייני ירושה, סמוך ככל הניתן למועד מסירת הצוואה על ידי המצווה. חשוב לדעת כי אם חלפו 30 ימים מאז מתן הצוואה והמצווה נותר בחיים – הצוואה בטלה.

למידע נוסף בעניין צוואות ניתן להיכנס לדף מידע של משרד המשפטים לחץ כאן

*כל האמור לעיל' הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה יעוץ משפטי. כל הסתמכות על האמור הינה באחריות המסתמך ועל דעתו בלבד. בכל מקרה מומלץ לקבל יעוץ אישי ופרטני מעו"ד.

תפריט
נגישות